Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-includes/cache.php on line 35

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-includes/query.php on line 15

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-includes/theme.php on line 505
Judy blog · En förlorad jakt på alternativet
Huvudbild

En förlorad jakt på alternativet

1320533.jpg

Jag läser och bläddrar i nya nummret av Bon. Varje sida är vackert färgad i pastell. Bon är tidningen som mer än någon annan vill se sig själv som spjutspetsen i den popkulturella bevakningen, och som gärna frontar den Marshall McLuhan-älskande skribenten Anders Rydell och dennes högst läsvärda, men för den delen inte särskilt nya, teorier om tekniken som kulturell bärare. Allt detta är givetvis hedervärt, och på ett sätt också modigt. Men det är inte för Bons teknikartiklar jag skriver idag.

Tidningen har under de senaste åren allt mer gått till att bli en mer renodlad modetidning, allt enligt devisen “Mode är det nya pop”.
Egentligen ställer jag upp på den beskrivningen - mest för att det alltid irriterar någon från Borås. Bons modebevakning är också trevlig utan att vara särskilt kritiskt eller alternativ. Delvis beroende på samma faktorer som CRB - skribenten alla tråkiga människor hatar - tar upp i en alldeles lysande krönika:


“Läsare intresserade av mode blir förledda av svensk modepress. Det sker varje dag. Kritiken och det oberoende urvalet är obefintligt.Det saknas en modepress med självförtroende, med integritet att våga kritisera. Att gå så långt som att recensera kreationer och kollektioner med betyg, analys och essäer. Istället lottar Rodeo ut ännu ett par sneakers i samarbete med Adidas och garanterar annonsintäkter till tidningen.”

Men förlåt mig, jag springer alltid ut på sidospår. Vart var vi nu? Just ja, “Mode är det nya pop”. Bon har strategiskt dragit ned på all bevakning av popmusik, med motiveringen att exlusiviteten inom popmusiken gått förlorad i och med den “nya” tekniken.

På ett sätt kanske det är sant - ingen behöver ju längre postorderbeställa en samlingsskiva med My Favourite så som jag fick göra i min ungdom. Men för att Bon ska ro hem resonemanget krävs det också fingertoppskänsla när de väl skriver om ny popmusik. Förstår ni vart jag vill komma? Den finns nämligen inte.

Den enda artikeln som handlar om musik när jag bläddrar mig fram och tillbaka för att ta del av Bons spjutspetsjournalistik är en tradig 2000-tecknare om Action Biker. Och det gör mig alldeles tung i hjärtat.

Det har egentligen ingenting med Action Biker att göra, tvärtom ser jag vissa poänger med hennes barockt elektroniska popmusik. Men det är bara ytterligare ett tecken på en musikbevakning som är navelskådande och egenkär. En musikbevakning som aldrig lyfter blicken från Götgatsbacken i Stockholm. Hade artikeln publicerats hösten 2006 hade jag varit lugn med det - för det var innan Bon så tydligt deklarerade att musiken inte längre var tillräckligt exlusiv. Men idag är alla läsare av The Cricket bekanta med Action Biker sedan tidigare, och därmed har hon heller inte i Bon att göra.

Hade man haft pekfingrarna i luften och känt efter riktigt ordentligt hade Bon istället skrivit om Late Of The Pier, Beyond The Wizard’s Sleeve, Brenda Ray eller Group Inerane. De hade till och med kunnat skriva om Skull Disco. Men det gör de inte.

För sanningen är den att Bon på mycket lång tid saknat de skribenter som skulle kunna bedriva en modern, progressiv och initierad bevakning av popmusiken idag.

Och tills de gör det ringer orden om dess “förlorade exlusivitet” väldigt tyst och stilla. Innan dess är framtiden endast reserverad till den lilla subkulturella klick som förstår Galwad Y Mynydd, Silver Apples och PRB Streetgang.

Saker i Övrigt:

Levis 501 Vintage 1963 Reissue

Shackleton - Death Is Not Final (singel)
Courage Of Lassie - Sing Or Die (Album)
Brenda Ray - Walatta (Album)
Jack Johnson - All At Once (Sång)
Mindless Boogie - Lord Of Leafs (Skinny Joey Edit) (Sång)
VA - The Garden of Forking Paths (Curated By James Blackshaw) (samlingsalbum)
VA - Obsession (Bully Records FU 008CD) (samlingsalbum)

Kategorier: Musik, Startsidan, Bäst i skivväg Taggar: Inga taggar

12 kommentarer


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 48

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Tatti 3 Mar 2008 klockan 20:05

Blev också lite förvånad när de skrev om henne.

Stör mig något på Rydells tekniktjat, gäller väl även McLuhan till viss del. Dessa teknologiska determinister.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Kristofer 3 Mar 2008 klockan 20:54

Jepp, håller med. Men Rydell försöker åtminstonde driva diskussionen framåt en smula, och det uppmuntrar jag. Det är det han får pröjs för.

Sen är hela den här teknikfascinationen rätt underlig, känns mest som massa medelålders män som kommit på hur de ska göra för att porrsurfa och i förtäckta ordalag skriver om “teknikrevolutionen”:


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Tatti 3 Mar 2008 klockan 21:12

Jodå visst.

hehe ja faktiskt.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Andreas 6 Mar 2008 klockan 18:17

Läser man Bon 2008 så läser man helt klart fel tidning. Du får ut mer av att läsa Metros fredagsbilaga.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Andreas 6 Mar 2008 klockan 18:17

(Och ja: jag håller med dig.)


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Anders 16 Mar 2008 klockan 13:21

Måste tillägga att jag är långt mer inspirerad av C.P. Snow än McLuhan.

Och i övrigt att jag är väldigt besviken på att musikjournalister de senaste åren inte har fördjupat de frågor som indirekt påverkar musiken, såsom fildelningen. En musikjournalistik som är fast i recensioner, smakbedömningar och jakten på “ny” musik som ett identitetsbyggande förlorar ju i betydelse när den inte längre har monopol på detta.

Därför ser jag det som naturligt att den musikjournalistik som fanns för ett decennium sedan inte har samma plats idag. Och efter att ha tittat på den här sidan ser jag inte någon anledning till varför den skulle ha det.

Övertyga mig gärna om motsatsen.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Kristofer 16 Mar 2008 klockan 19:11

Anders,

Jag tänker inte försöka övertyga dig om motsatsen för jag är inte särskilt övertygad om den själv.

Men har inte fildelningen diskuterats väldigt mycket på väldigt många sätt? Testen om att “alla har tillgång till allting och därför tappar de gamla smakdomarna sin status”, Chris Anderson, marknadsföring, yaada yaada har vi ju hört nu.

Och jag håller med dig i mycket, och jag hoppas att det framkom att jag ser flera poänger i det du gör.

Men som jag ser det är egentligen den viktigaste lärdomen man kan dra av fildelning osv att det skapats ett enormt antal ytterst små sfärer där smakhiearikn (hur stavas det där ordet, orkar inte kolla) fortfarande består. Därför är det rätt rimligt att ingen musikskribent får samma genomslag idag som till exempel a-lo fick för 15 år sedan. Däremot finns det en oändlig radda smakdomare som fungerar ungefär på samma sätt fast för en betydligt mindre publik.

Och det må eventuellt vara en illusion från min sida, men jag upplever inte att musiken som identitetsbyggande faktor (hej vad låtsasvuxet det där lät) förlorat särskilt i betydelse. Men om det för tio år sedan räckte att ha koll på Mo’ Wax-släppen för att kunna känna sig nere med skiten är det idag betydligt svårare och hetsjakten på nästa grej har vridits upp tiofaldt i hastighet.

Gå in på valfri mp3-blogg, musikforum eller vad som helst, det är så det ser ut när vi istället för att ha en skäggig farbror som skriver en topplista en gång i veckan fått örtio mp3-bloggar som tävlar om att få spela skivor på typ Spy Bar.
(Ja, det var en hårdvinkel).

Min stora poäng var dock att Bon gjort ett hyfsat stort nummer av att musiken tappat i popkulturell status utan att själva kunna dra hem de berömda korna. För vad jag menar är helt enkelt att när det väl skrivs om musik så verkar artisterna väljas på samma indiepremisser som gällde för tio år sedan.

Ta i våras - i min lilla bubbla jag delar med åtminstonde några var Map Of Africas kommande fullängdare det absolut fräschaste som kunde tänkas. Men var den “vetskapen” vida känd? Nej, för vad vi egentligen har fått är en värld Modest Mouse blivit tillgängligt för hyfsat musikointresserade människor men som inte går längre än så.

För den stora massan är inte allting tillgängligt - den vet ofta inte ens vad den letar efter, och ännu mindre var det finns. Då kommer funktionen hos de där fragmenterade smakdomarna tillbaka igen. Vad spelar det för roll om säg, senaste Aeroplane-tolvan finns tillgänglig att köpa på junodownload om ingen vet att den finns?

Det sista jag vill är att vrida tillbaka klockan, tvärtom. Men det jag vill mest av allt är att åtminstonde någon, om så bara en liten procent, av de regelbundna besökarna här får känna gåshuden komma efter att ha jagat rätt på Bassekou Koyate.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Anders 16 Mar 2008 klockan 22:18

Jag är som sagt ingen musikjournalist. Jag är inte tillräckligt insatt för att bedömma detaljerförändringar i musikjournalistiken. Men jag är intresserad av att betrakta den. Jag tycker mig se att främst musikjournalistiken förändras på fler sätt än bara förlusten av allenarådande smakdomare.

Håller med om en fragmentering till massor av små sfärer. Men finns det verkligen och kommer det fortsätta finnas smakauktoriteter även i dessa? På samma sätt som när en uppsatt musikjournalist förr kunde säga (uttycka i text) att något var bra och då var det så bara därför.

Jag tycker mig se att musikjournalistiken även i dessa små sfärer (om vi talar bloggar) mer och mer omvandlas till en upplevd inspirationskultur. Det skrivs mindre text om musiken och istället visar man ett youtube-klipp eller länkar till MP3/MySpace. Helt enligt samma princip som modebloggar som blir helt bilddominerande.

När man har direkt tillgång till musiken så försvinner väl inte bara smakhierarkier utan även en del av behovet att formulera upplevelsen av musik? Varför inte uppleva den själv? Har jag fel?

Håller även med om att artister väljs på samma indiepremisser som förr, men det gäller för de flesta tidningar i genren och är nog bara gammal vana. Men som jag ser det är det även ganska problematiskt att bevaka musik idag för en tidning - eftersom mycket musik idag verkar på nätet så är bloggar ett mycket bättre forum. Tidningar måste planeras månader i förväg. Mycket av den bästa musiken släpps ju som en enskild singel, en remix som plötsligt bara finns där. Att bevaka ämnen som teknik, mode, konst fungerar bättre idag med tidningens långsamma form.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Linus 17 Mar 2008 klockan 18:23

Om jag får blanda mig i…

Smakdomare må ha spelat ut sin roll även i de små sfärerna när alla själva kan bilda sig sin uppfattning direkt. Men upptäcktsresande behövs mer än någonsin när tillgången går mot det oändliga och eftersom urvalet som de som gräver i fysiska och digitala backar gör måste baseras på någon form av smak så blir skillnaden inte så stor som man kan tro.

Dessutom är musik, när den är riktigt bra, alltid mer än ljud. Beskrivandet som du .. eh… beskriver har spelat ut sin roll om den inte är mer än en slags innehållsdeklaration. Om den däremot skapar sammanhang, romantisk inramning eller nya förhållningssätt och ingångar, då ger den åtminstone mig väldigt mycket. Fortfarande.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Kristofer 17 Mar 2008 klockan 18:49

Nu kom jag lite ur form efter en dag av förvirring här men Anders, du skrev “När man har direkt tillgång till musiken så försvinner väl inte bara smakhierarkier utan även en del av behovet att formulera upplevelsen av musik? Varför inte uppleva den själv? Har jag fel?”.

Till en viss mån tror jag att du har fel. Behovet av att mötas, tänka och prata kring popmusik är inte mindre idag än för femton år sedan. Då hette forumet pop, eller om du bodde på England, NME. Det är fortfarande, inbillar jag mig, oerhört vanligt att dela upp sig i vi och “de andra”. Om det sedan är hälsosamt är möjligen en annan sak.

Ytterligare några år tidigare var det forumet top of the pops, och vad nu den svenska radiomotsvarigheten hette på 60-talet. Söndagstoppen? Whatever.

I dag däremot finns det en radda sådana här forum, där bla Bon är ett av dem. Men som Linus säger går vridningen, om än långsamt, bort ifrån “de har en distad bas. Gitarristen är bra och de låter som new order” till att mer och mer berätta historier, egna upplevelser osv.

Tidningen Ondskans nya produkt som jag glömt namnet på påpekade ju bland annat det här i sin programförklaring där de efterlyste just BERÄTTANDET. Jag tror nämligen att människor gärna vill känna sig vara en del av något större, definiera sig utifrån någonting - de vill veta saker, dela upplevelser med andra, bli arga på folk för att de tycker fel. Alla de där behoven som musikjournalistik åtminstonde FÖRSÖKT fylla finns fortfarande kvar.

I övrigt håller jag med Linus (aint that sweet?) om att “upptäcksresande” fortfarande fyller en funktion, eftersom varken jag eller någon annan är särskilt sugna på att ta oss igenom HELA myllret av information.

Jag vill egentligen inte prata om detta och vill helst att det ska tigas ihjäl, men den stora draken Pitchfork har ju idag ett järngrepp över en stor del av världens musikbevakning. Kolla vad som händer på valfri downloadlista efter att de hypat ett band - där och då lever smakdomaren som fan.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Anders 17 Mar 2008 klockan 21:49

Tja, jag tror egentligen inte heller det är så illa ställt. Men att huvudlinjen är att diskussionen byter forum. Är det inte därför ni är här?

“Berättandet” är ju på något sätt det som sägs ska rädda journalistiken. Jag tycker det är fint att säga, men mycket svårt att genomföra. Men det är klart värt att ha den ambitionen. Det är själv det jag försöker göra med teknik som i stort sätt alltid beskrivs helt instrumentellt - utan känslor, upplevelser, berättelser ett ambition till en djupare förståelse.

Ett problem som jag ser med musikbevakning och som stört mig så många gånger att jag inte ens orkar skriva om musik även när jag hittar något jag gillar är skivbolagens inställning och attityd. De låtsas som ingenting har hänt de senaste 10 åren och försöker styra och kontrollera journalistiken så långt de kan.

Man kan inte skapa så mycket berättande med 30 minuter i ett hotellrum. Jag tycker det är helt absurt att skivbolagen fortfarande håller hårt i svenska artister som idag bara säljer 15 000 album.

Man behöver ju såklart inte bevaka etablerade artister, men jag har mycket svårt för den attityd som finns inom den världen. Den skiljer sig så totalt mot den inom andra områden. Och jag tycker det är enormt tråkigt att så många musikjournalister tillåter den och låter sin journalistik strömlinjeformas.

Ett bra exempel på berättande musikjournalistik var Aleksander Kovacevics odyssé över tysk techno i Bon, häromåret.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/leenus/public_html/judy-se/blog/wp-content/themes/tarski/comments.php on line 68

Kristofer 18 Mar 2008 klockan 21:23

Senkommet svar: Det är klart att det är väldigt svårt att genomföra. Jag misslyckas gång på gång, både här och i mina avlönade forum och jag blir lika arg varje gång.

Ska villigt erkänna att jag inte läst Aleksanders artikel vad jag minns, men eftersom vi varit arbetskollegor tidigare är jag rätt säker på att den är läsvärd.

Vad gäller skivbolagens försök att styra saker är jag med dig till hundra procent. Jag säger som King Creosote sa till den här sajten för några månader sedan: “Warners have fled, where can we meet to eat?”.